
 

 

 2022 DISTRICT 2…..UPDATED 2/18/2022 
                 
                                                                              NEW***   2022                                             Feb. 18th 

                            
                                                         LITTLE LEAGUE BASEBALL and SOFTBALL    
                                                     OFFICIAL INTER-LEAGUE BY-LAWS 
                                                                                              
ARTICLE 1. These by-laws supplement the Rules and Regulations established by Little League Baseball and 

Softball, Inc. 
 
ARTICLE 2. These by-laws may be modified only by a majority vote of a quorum, (50% + 1), of the District 

Staff.  When changes to the Rules and Regulations create a conflict; the Rules and Regulations 
will prevail. 

 
ARTICLE 3. The District Administrator or designated representative shall administer this program 

and be responsible for: 
(a) Conducting periodic meetings of the District Staff. 
(b) Interpretation of Rules and Regulations and by-laws. 
(c) Ensuring the preparation of the game schedule.  
(d) Determining the suitability of playing fields. 
(e) Maintaining a copy of team rosters provided by each league to the district prior to 

any games being played. 
 

ARTICLE 4.        The league shall consist of the teams from the unit leagues within District.               
  
ARTICLE 5. Each unit league shall be responsible for: 

(a) Selection of managers and coaches (must be 18 years of age or older). 
(b) Providing each manager and coach with a copy of the current District 2 Inter-League 

By-Laws and a copy of the current Official Little League Baseball or Softball Rules and 
Regulations. (Encourage all managers and coaches to review and be responsible for 
playing by the rules.) 

(c) Providing their teams with uniforms.  All players on the team must wear numbered 
uniforms identical in color, trim and style.  Patches must be on the uniform at the 
beginning of the season. Hats must be worn properly.  White and gray pitcher's 
undershirt sleeves are not allowed.  

(d) Providing a refreshment stand, drinking water and toilet facilities.  
(e) Ensuring that all players reside within league boundaries or are eligible under Little 

League Regulation II (d), IV (h), or school enrollment. 
(f) Insuring proper age of players, managers, and coaches. 
(g) Host leagues are responsible for providing umpires, scorekeepers, and pitch 

counters for games at their fields. 
(i)    A copy of the inter-league by-laws and a rule book must be posted in the score     

                                            booth.  
         

 

 

 

 

  

 

 

 



 

 

ARTICLE 6. Managers and coaches will be dressed in neat, clean clothing in neutral or team colors. 
Presentable shorts may be worn, if appropriate. (1" above/below the knee) No cut-offs, 
exercise or saggy shorts.  No open-toe shoes or sandals are allowed. Team shirts and team 
hats identify adult leaders. For softball, a hat, visor or no head wear is allowed as long as the 
manager/coach is wearing the same head wear as the players.   

 
ARTICLE 7. Violations of the Rules and Regulations or by-laws are to be resolved by the District Staff no 

later than 48 hours after the violation occurred. Violations shall be resolved by a quorum of the 
District Staff.  A representative of the unit leagues in violation must be present at a special 
District Staff meeting.  All requests/violations must be received in writing within 24 hours of the 
event happening. 

 
ARTICLE 8. If the manager and coaches are all male and a female player is assigned to the team a female 

chaperone must be assigned and will be responsible for: 
(a) Attending all practices sessions if possible. 
(b) Attending all games. (Must identify herself to game officials prior to game time). 
(c) Assisting with injured player removed from the game. 
(d) She does NOT sit in the dugout.   
(e) She must have a background check. 

 
ARTICLE 9.      At the beginning of the third inning, all substitute players must be entered into  

 the game.  Penalty: The manager will be ejected if substitute player is NOT put in prior    
              to first pitch. 

 
ARTICLE 10.    The offensive team shall station two base coaches on the field during its time at bat,  

   one near first base and one near third. The coaches shall not leave their respective   

            dugouts until the pitcher has completed their preparatory pitches to the catcher. Base   

            coaches shall (1) Be eligible players in uniform; and one adult manager or coach (2)   

            Two adult base coaches are allowed if there is at least one other adult manager or   

            coach in the dugout. (3) Talk to members of their own team only. An offending base   

            coach shall be removed from the coach’s box. All coaches and managers in the dugout must 
               be on the official team roster except a substitute coach who has had a background                                                                                                                                                                                                                            
                           check and a volunteer form with the league. 

 
ARTICLE 11.    The official scorekeeper (home team) is to be seated in the score booth or in a neutral area if 

no score booth is available. Official scorekeeper cannot sit in the dugout. The official 
scorebook is to be signed by the official scorekeeper and both managers at the end of each 
game.  Each manager is responsible for keeping accurate pitching records and shall present 
them to the official scorekeeper prior to the next game. 

 
ARTICLE 12. ** Games, Standings and Rain Out* Rescheduling………No More Forfeits!!!!!  

(a) All games to be rescheduled will be handled by the district official responsible for 
scheduling and NOT managers or coaches. 

(b) All game schedules must include the name and phone number of the manager and the 
person responsible for scheduling. 

(c) If a scheduled/re-scheduled game is NOT played, the District Staff will have the option 
to eliminate both teams from TOC play. 



 

 

 
 

 
ARTICLE 13.      There will be NO FOOD, CANDY, SEEDS, GUM, ETC. ALLOWED in dugouts. Individual water                                  

and sports drinks in plastic bottles will be the only permissible liquids in the dugouts. 
                        This applies to managers and coaches as well as players. 
 
ARTICLE 14.      The use of tobacco and alcoholic beverages in any form is prohibited at the ball field. 
                      This includes the use of e-cigarettes and vapors. 
 
ARTICLE 15.     There will be absolutely NO electronic devices in the dugout during the game except for a pitch 

counter or scorekeeping app on a phone, providing it is not used for receiving or sending 
messages.  This includes cell phones, electronic games, etc.  Ejection from the game could 
result.  Exception: Officers on call must notify the umpire-in-charge prior to the start of the 
game. 

     
ARTICLE 16.     Home team will provide three (3) new baseballs (whatever brand the home team uses) for 

each game. If additional balls are needed, the home team will provide them.  In Softball, the 
home team shall provide two (2) new Reduced Injury Factor softballs (Worth SR10WS 
SOF/DOT R.I.F.) for the farm team. Minor Softball requires 2 new Dudley SBC11 ND or Dudley 
SBC11 YEF.  Major and Junior Softball requires 2 new Dudley CFP12Y or Dudley SBC 12 YFP.  All 
softballs will have a red seam. 

 
ARTICLE 17.      At the beginning of each inning or when one pitcher relieves another, no more than one 

minute may be used to deliver not more than eight (8) preparatory pitches to the catcher or 
other teammate acting in capacity of catcher. 

 
ARTICLE 18.     The schedule should provide for not less than two (2) games per week. 
 
ARTICLE 19. ** You must complete the first scheduled twelve (12) games before you are eligible for TOC 

and All Stars. Any additional games played needs approval from the District.  Rain-out games 
must be played prior to the end of the twelve (12) game schedules.  All games played will be 
used to figure the win/loss records for T.O.C. and draft sequence for the following season. 

 
ARTICLE 20.     There will be a 1st and a 2nd half schedule.  The top two major teams will advance to the TOC.  

In the event of a tie in the 1st half, there will be a single play-off game for the 1st half before 
the 2nd half begins.  If there is a 1st half winner different from the 2nd half winner, there will 
be a single play-off game to see who moves on to TOC.  REMEMBER:  The standings are the 
total games played, not just your league record. 

 NEW 
ARTICLE 21. ** Tie Game: Baseball…. MAJORS AND ABOVE…. At the end of the drop time, if the score is tied, 

the teams will play one extra inning with a runner starting at second base.  At the end of the 
extra inning, if the game is still tied, the game will be considered a tie. 

NEW 
ARTICLE 22. ** Bullying is NOT tolerated….as defined in the Little League Child Protection Program Booklet 

Section…. Bullying and Emotional Wellness, pg. 11. 
 



 

 

REMINDER IN ALL DIVISIONS:  10 RUN RULE WILL BE IN EFFECT IN THE 4TH INNING---- 
                                                        15 RUN RULE WILL BE IN EFFECT IN THE 3RD INNING!!!!! 
 
Farm Baseball Division (Coach Pitch): 

(a) A game will be 1 hour and 15 minutes, drop dead time.  No score will be kept. 
(b) At no time will safety be compromised by the manager or coach pitcher reducing 

the pitching distance to an unacceptable level.  Optional: The player pitcher may 
pitch up to 4 pitches, after which time, if the ball has not been put in play the 
coach/pitcher will take over for three (3) pitches.  After a combined total of (7) 
seven pitches, if the ball has not been put in play, the batter will be called out. If the 
last pitch is a foul ball, the batter may receive one (1) additional pitch.  

(c) During defensive play all players will be allowed on the field.  Only one (1) player may 
occupy each infield position at a time. The remaining players must be a minimum of 
20 feet behind the baseline.  Players must be rotated to different defensive positions 
to provide them the opportunity to play, learn, and understand the game. A player 
can only play 1 (one) position per inning.  He must rotate to a different position every 
inning.   

(d) Three (3) outs or four (4) runs constitute the offensive half of an inning. 
(e) There will be no base advancement except for a hit ball.  Maximum of 2 bases per hit. 
(f) An overthrown ball to first base that goes into foul territory will be declared a dead 

ball.  Base runners will advance one (1) base only.  Manager/coach pitch interference 
is an act which interferes with, obstructs, impedes or hinders any fielder attempting 
to make a play.  If interference has occurred, the ball will be dead.  No runners will 
advance, the batter will return to bat with the same count as before the dead ball. 

(g) Defensive coaches may be on the field for teaching purposes only, however, there 
must be a rostered adult in the dugout at all times to supervise. 

(h) A continuous batting order will be used.  
 

Minor Baseball Division: ********NOTE THE TIME LIMIT******** 
(a) The schedule should provide for not less than two games per week.  All games played 

will count toward league standings.  
(b) A game will be one hour and forty-five minutes, drop dead time.  NEW ** 
(c) Three (3) outs or Four (4) runs constitutes the offensive half of an inning. 
(d) A continuous batting order will be used. 
(e) In the sixth (6) inning, there will be no four (4) run rule in effect for the other team to 

catch up. 
(f) No eleven (11) old may pitch during a game. 

NEW                   
Major Baseball Division:  

(a)  A game will be one hour and forty-five minutes.  No new inning **will start after the 1 
hour and forty-five-minute time limit.  TIE GAME……SEE ARTICLE 21 IN ABOVE ARTICLE 
SECTION!!! 

(b)  Eight (8) runs or 3 outs constitutes an inning.   
(c)   In the 6th inning, there will be a no eight (8) run rule in effect for the other team to 

catch up. 
  

 



 

 

NEW 
50/70 & Junior/Senior Baseball Division: 

(a)  A game will be two hours, drop dead time.      
(b)  On a doubleheader game, the first game will be 2 hours or five (5) innings, whatever 

comes first.  The 2nd game will be two hours, drop dead time.  
(c)  Since we are using various fields, please pay attention to the following:  HOME TEAM 

will provide the home plate umpire……VISITING TEAM will provide the base umpire!! 
(d)  BASEBALLS……. See ARTICLE 16 IN ABOVE ARTICLE SECTION!!! 

 
Farm Softball Division (coach pitch): 

(a)   A game will be one hour and fifteen minutes, drop dead time.  No score will be kept. 
(b)  The manager or coach pitcher will pitch to their own team from a distance 

commensurate with the ability of the player batter. AT NO TIME WILL SAFETY BE 
COMPROMISED BY THE MANAGER OR COACH PITCHER REDUCING THE PITCHING 
DISTANCE TO AN UNACCEPTABLE LEVEL. Optional: You may have a player pitcher that 
is a defensive pitcher pitching from 30 feet. The player pitcher may pitch up to 4 
pitches, after which time, if the ball has not been put in play the coach/pitcher will 
take over.  After a combined total of (7) seven pitches, if the ball has not been put in 
play, the batter will be called out.  If the last pitch is a foul ball, the batter may 
receive one (1) additional pitch.  (You may decide to allow any returning player 
pitcher to pitch at the beginning of the season.) 

(c)  Three (3) outs or Four (4) runs constitutes the offensive half of an inning. 
(d)  A continuous batting order will be used.  
(e)  During defensive play all players will be allowed on the field.  ONLY ONE PLAYER MAY 

OCCUPY EACH INFIELD POSITION AT A TIME. The remaining players must be a 
minimum of 20 feet behind the baseline.  Players must be rotated to different 
defensive positions throughout the game to provide them the opportunity to play, 
learn and understand the game.  

(f)  Defensive coaches may be on the field for teaching purposes only, however, a rostered 
adult must be in the dugout to always supervise. Manager-Coach pitch interference is 
an act which interferes with, obstructs, impedes, or hinders any fielder attempting to 
make a play. If in the judgment of the umpire, interference has occurred, the ball will 
be called dead. No runners will advance, the batter will be returned to bat with the 
count the same as before the declared dead ball. 

(g)    There will be no base advancement except for a hit ball. 
(h)  An overthrown ball to first base that goes into foul territory will be declared a dead ball. 

Base runners will advance one base only.  
  

Minor Softball Division: 
(a) A game will be one hour and forty-five minutes, drop dead time. 
(b) The pitching distance will be 35 ft. 
(c) Three (3) outs or Four (4) runs constitutes the offensive half of an inning. 
(d) A continuous batting order will be used. 
(e) In the sixth (6) inning, there will be no four (4) run rule in effect for the other team to 

catch up. 
(f) NO minor league softball pitcher may pitch more than 6 innings in one (1) week (Mon-

Sun).  The penalty for pitching a player over six (6) innings in Minor Softball is a one 



 

 

(1) game suspension for the manager and forfeiture of the game in which the 
ineligible pitcher was used. 

(g) No eleven (11) year old may pitch at any time. 
 

 
Major Softball Division: 
 

(a) A game will be one hour and forty-five minutes, finish the inning.   
(b) The pitching distance will be 40 feet.  
(c) Eight (8) runs or three outs constitutes an inning. 
(d) In the 6th inning, there will be no eight (8) run rule in effect for the other team to 

catch up. 
    
******Junior/ Senior Softball Division: 
 

(a) A game will be two hours, drop dead time.    
(b) The pitching distance will be 43 feet for both Juniors and Seniors. 
(c) On a doubleheader game, the first game will be 2 hours or five (5) innings, whatever        

comes first.  The 2nd game will be two hours, drop dead time. 
 
 
 
 
SOFTBALL DIVISIONS                              Angie Conway (530) 635-6217 

 (Farm, Minors, Majors, Jr/Sr)       

                                                             

LOWER BASEBALL DIVISIONS             Larry Brazil (530) 632-2299 

    (Farm, Minors)   

 

MAJOR BASEBALL DIVISIONS              Chad Null (530) 701-5627          

                                                                                                                                                 

UPPER BASEBALL DIVISIONS                Kirt Stassi (530) 521-9008 

               

DISTRICT ADMINISTRATOR                  Tommie McKinney 

 

CLEARLAKE CO-ORDINATOR               Helen Mitcham (707)292-0621 

 

                         NEW 
                        ****** 2022 SEASON ONLY!!!! 

 

                        Please follow County Covid Guidelines. 

 

               

 

                        Please be patient and civil with everyone, these are difficult times as you well know, 

                        but we are playing ball once again!!!!                                                                                     


